Proszę nie przesalać | Zdrowie

Proszę nie przesalać

Wszystkim nam jest znane powiedzenie bo zupa była za słona. Nikt z nas nie lubi nadmiaru soli, chociaż z drugiej strony nie wyobrażamy sobie niedosolonych potraw na stole. Sól to prawdopodobnie pierwsza przyprawa jakiej zaczęli używać ludzie. Jest dodatkiem do prawie każdego dania i bez niej często jedzenie nie ma smaku. Ale przecież zdrowie jest dla nas najważniejsze. Jak zatem prawidłowo używać soli i co wart o niej wiedzieć? Sól, poza walorami smakowymi, posiada kilka zalet. Dzięki niej organizm utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową oraz reguluje gospodarkę wodną w całym ciele. Są to bardzo ważne funkcje, jednak przewaga minusów spożywania soli jest widoczna. Wylewy, zawały serca i ogólnie podwyższone ciśnienie tętnicze to w dużej mierze skutki nadmiernego spożywania soli. Do tego dorzucić można zatrzymywanie wody w organizmie oraz przeciążenie nerek. Niektórzy lekarze twierdzą, że chlorek sodu, czyli sól kuchenna, może przyczyniać się do występowania raka żołądka oraz niezwykle groźnego udaru mózgu. Zatem, aby nie ryzykować własnym zdrowiem, starajmy się spożywać sól w minimalnych ilościach przy maksimum przyjemności z jedzenia.

Witaj na mojej stronie ! Znajdziesz tutaj wiele informacji dotyczących zdrowia. Jestem aktywnym promotorem zdrowia i lekarzem medycyny. Wszelkie wpisy jakie tutaj zamieszczam są rzetelne i wynikają z mojej wiedzy medycznej. Zapraszam do dyskusji w komentarzach!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C).